czwartek, 11 października 2012

Pyszna szarlotka - przepis na ciasto z jabłkami



Niedziela bez zapachu ciasta unoszącego się w powietrzu to niedziela stracona ;).  Szarlotka jest ciastem łatwym w przygotowaniu i tanim. A mieszanki zapachów pieczonych jabłek i cynamonu nie da się porównać z żadnym innym.
Pyszna szarlotka - ciasto z jabłkami z przepisu Bajcepsa
 Pyszna szarlotka babuni - ciasto z jabłkami z przepisu Pierzaka


 

Czego potrzebujesz:
 (proporcje na jedną okrągłą blaszkę do tarty)

  • 2 jajka całe
  • ok. 2 szklanki mąki tortowej
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier waniliowy (lub wanilinowy jak kto woli :) )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 6 dużych jabłek (dowolnego gatunku)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cynamon (około 3 łyżeczek, wtedy jest intensywny aromat)
  • cukier do smaku, ilość zależy od tego jak słodkie są jabłka

Do dzieła:
1. Łączymy  „mokre” składniki:  jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej.

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę z jajkami. Zagniatamy ciasto ręką, jeśli jest lepkie i klei się do rąk dosypujemy mąki, aż do momentu, gdy ciasto będzie miało postać łatwo kruszącej się kuli :)

3. Wkładamy kulę do zamrażarki, a w tym czasie zajmujemy się jabłkami.

4. Obieramy jabłka i trzemy na tarce na dużych oczkach.

5. Dodajemy bułkę tartą, cynamon i cukier. Dokładnie mieszamy.

6. Smarujemy blaszkę margaryną i posypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.

7. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i 2/3 ciasta wylepiamy spód. Nakłuwamy spód ciasta w kilku miejscach widelcem i kładziemy warstwę jabłek.

8. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, kroimy nożem na dość cienkie paseczki i układamy na wierzchu efektowną kratkę, voila!  :)

9. Ostatni krok to włożenie szarlotki do piekarnika na 180 stopni (nie trzeba go wcześniej nagrzewać) i czekanie niecierpliwie około 40 minut do momentu, kiedy krateczka na wierzchu szarlotki będzie miała złoty kolor.

Ciasto jabłkowe świetnie smakuje też z lodami waniliowymi. I to już koniec przepisu, który jest chyba dość prosty oraz lekki (nie ma margaryny czy śmietany). Uwierzcie mi, że ciasto, które stworzycie jest warte wszelkich prób i będziecie później o nim śnić po nocach :).

Smacznego :)

Znacie inne wariacje na temat szarlotki ? Podzielcie się :).

3 komentarze:

  1. Witaj, badanie albo podkład pod wprowadzenie komercyjnego produktu na rynek lub próba wypracowania najlepszego sposobu reklamy ... Wypełniłem ankietę, choć myślę, że powinieneś dokładniej napisać do czego jest ta ankieta/badanie i w jakim celu. Jeśli jest to cel komercyjny, ankieta powinna być płatna ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie smacznie... :)

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).