środa, 2 lipca 2014

Rozgrzewająca zupa grzybowo-drobiowa w stylu azjatyckim

Chciałem zjeść dzisiaj na kolacje coś szybkiego na ciepłego. Kurczak, grzyby, imbir i magiczna tajska pasta chili w oleju sojowym z krewetkami i tamaryndowcem ? Wyszło przepysznie.
Jeśli lubicie smaki azjatyckie zapraszam.




Co potrzebujesz (czas przygotowania 15min):
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6-7 suszonych grzybów, ja miałem prawdziwki z poprzedniego roku
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1 mała biała papryka
  • najważniejsze 1 czubata łyżka thai chili paste, czyli tzw. tajska konfitura - skład (olej sojowy, suszone krewetki, suszone chili, cebula, czosnek, tamaryndowiec, cukier, sól) i zdjęcie tej pasty poniżej. Możecie kupić w kuchniach świata. Jest to podstawowy składnik takich dań jak m.in.Pad Thai czy zupa krewetkowa Tom Yum.
  • 3 łyżki mleka krowiego
  • kawałek imbiru (4 cienkie plasterki)
  • 2,5 szklanki wody ok. 600ml.
  • 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna (to przyspiesza tę potrawę, ew. może zrobić wcześniej rosół)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku
  • opcjonalnie trochę drobno posiekanego makaronu jajecznego lub ryżowego.
Co robimy:
  1. Gotujemy wodę i wrzucamy kostkę rosołową, drobno posiekaną pierś, paprykę, pokruszone na kawałki grzyby, imbir oraz pastę chili (na tym etapie dodajmy opcjonalny makaron).
  2. Gotujemy na minimalnym ogniu 10min.
  3. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dodajemy sok z limonki, olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy ew. dosalamy i zjadamy :)
  4. Zupka powinna być lekko pikantna. Świetnie rozgrzewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).