wtorek, 14 kwietnia 2015

Imbirówka z sokiem z cytryny, miodem, kardamonem i wanilią przepis na nalewkę


Przepis na moją imbirówkę:

  • 1,4L wódki
  • 20 dag obranego i pokrojonego w cienkie plasterki korzenia świeżego imbiru
  • sok z 2 limonek i 6 cytryn przecedzonych przez sitko
  • skórka z powyższych, ale bez albedo (białej masy pod skórką)
  • 4 ziarnka kardamonu
  • laska wanilii
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek cukru
Wszystko mieszamy razem. Po 14 dniach odcedzamy nalewkę przez sitko, ew. dosładzamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 30dni.

Udanego sponiewierania z klasą ;) !!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam imbir! Wypróbuję!

    Zapraszam do siebie na owocowe Crumble!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez robię imbirówkę:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).