niedziela, 16 listopada 2014

Przepis na PODPŁOMYKI, czyli placki mączne z piekarnika, małe chlebki


Podpłomyki to małe placuszki mączne wypiekane w piekarniku lub na patelni. Różnią się od naleśników, bo nie mają jajek, od ciasta na pizzę włoską, bo muszą leżakować ok. 2h, żeby ciasto wyrosło.

Zastosowanie podpłomyków:
  • jako ciasto do pizzy (więcej poniżej), takie bardziej puszyste (również może być chrupiące)
  • jako przekąska do piwa
  • na słodko z konfiturą, nutellą itd,
  • na wytrawnie z serem żółtym (polecam cheddar, parmezan, gouda), oregano, majerankiem, suszonymi pomidorami, oliwkami - kto co lubi.
  • jako substytut grissini, czyli paluszków maczanych w guacamole.
  • jako chlebek w formie placka czy paseczków do zrobienia śniadania czy innego posiłku.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (szklanka to 250ml) ok. 320g
4/5 szklanki ciepłej wody (ok. 200ml)
1,5 łyżeczki drożdży instant w torebeczki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Co robimy ?
  1. Wkładamy do miski (najlepiej plastikowej lub drewnianej i mieszamy drewnianą łyżką - lepiej wyrośnie) wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto ugniatając na jednolitą masę. Na tym etapie można dosypywać zioła - oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek itd.
  2. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2h, przykrywamy pokrywką. W tym czasie ciasto na podpłomyki wyrośnie i zwiększy swoją objętość.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C., formułujemy placki lub inne kształty, które nam odpowiadają.
  4. W piekarniku (ja mam bez termoobiegu) na kratkę metalową kładziemy papier do pieczenia (można kupić w każdym markecie), a na nim układamy nasze podpłomyki. Proponuję środkową przegrodę piekarnika.
  5. Pieczemy ok. 10-15 min. Po 10min. sprawdzaj co 5 min stopień podpieczenia.
  6. Jeśli na podpłomyki kładziemy mokre składniki (np. robimy pizzę) czas ten się wydłuża. Pizza z poniższego zdjęcia, na której dodatkowo były: oliwki, mozarella, ser gouda, czerwona papryka, pomidor, ananas, cebula, pieczarki (czyli dużo mokrych składników) piekła się 25min, żeby uzyskać stan chrupkości. Trzeba odczekać tyle, żeby odparować wypuszczane przez produkty soki.

Smacznego :).

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, ale Mati ma rację, to nie są podpłomyki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego robicie ludziom wodę z mozgu? To nie są podplomyki.

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).