niedziela, 6 maja 2012

Ryba w sosie mleczno-cytrynowym z makaronem spagetti


Witajcie,
w tym poście opiszę rybę w sosie cytrynowo-mleczno-jogurtowym. Celowo użyłem jogurtu, bo staram się unikać zbędnych tłuszczów w postaci śmietany 18 lub 30%, w której wszyscy się lubują. To danie jest inspirowane dostępnymi w sieci publikacjami i dość mocno zmodyfikowane.



Co potrzebujesz:

  • 40 dag ryby np. morszczuka (unikam pangi i tilapii, bo to w większości przypadków ryby śmieciowe)
  • 1/2 litra mleka 1,5%
  • 1 por (biała część, ok. 100g, można też dodać drobno startą marchewkę dodatkowo)
  • oliwa z oliwek (lub olej)
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2 szt. cytryny
  • 4 łyżki sosu rybnego (lub sól, ale nie 4 łyżki :P, metoda "na oko")
  • 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub pieprzu, chilli lub innej przyprawy nadającej ostrości)
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • ziemniaki lub makaron spagetti
  • masło


Sposób przygotowania jest prosty:

  • Myjemy, sparzamy  1 cytrynę i wyciskamy z niej sok do szklanki (proponuję zacząć od jednej cytryny i ew. dodać więcej, bo możęcie zrobić kwacha i trzeba będzie reanimować cukrem i jogurtem :P)

  • Kroimy drobno pora (lub/i marchewkę)

  • W małej ilości zimnego mleka rozpuszczamy 1,5 łyżki mąki, żeby nie było grudek
  • Mieszamy w naczyniu jogurt z mlekiem i dodajemy mleko z mąką - mieszamy
  • Odcedzamy rybę (po rozmrożeniu), podgrzewamy patelnie z paroma łyżkami oliwy
  • Przysmażamy ryby po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu


  • Dodajemy sok z cytryny, szczyptę pasty curry i gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu

  • Wlewamy do ryby mleko z jogurtem i mąką, dodajemy 4 łyżki sosu rybnego, pokrojonego pora i gotujemy przez ok. 10 min na małym ogniu.


  • Powinien powstać lekko gęsty sos koloru kanarkowego z elementami bieli :P. Mleko może się trochę zważyć - życie, ale nie psuje to potrawy.
  • Próbujemy i doprawiamy według potrzeby. Jeśli sos jest za kwaśny (, bo dodano np. 2 cytryny), można go trochę posłodzić i dodać więcej mleka i jogurtu.
  • Podawać wedle uznania - ja lubię z makaronem spagetti lub gniecionymi ziemniakami z masłem, można przystroić papryczką chilli, bazylią i pietruszką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).