sobota, 16 lutego 2013

Zupa solanka (rosyjska Soljanka) wyborny przepis

Zupa soljanka
Soljanka, czyli rosyjska lub ukraińska zupa solanka, którą u nas byśmy nazwali "na winie", czyli wrzucamy co się nawinie ;). Dawniej robiona na rybnym wywarze, z czasem pojawiło się wiele wariacji solanki, w tym wersja mięsna, którą tutaj zaprezentuję. Warto pamiętać, że NIE MA jednej wersji tej zupy. Ja jadłem tę zupę na Ukrainie i była tam kukurydza i ziemniaki ... Wybierzmy taką, aby nam smakowała. Zachęcam do eksperymentowania ze składnikami, a przede wszystkim z rodzajami mięs.




Co potrzebujesz na solankę?
30-40 dag wędzonych żeberek
15 dag kiełbasy (pokrojonej w kostkę) - np.Podwawelska
10 dag salami (pokrojonego w słupki)
20 dag mięsa wieprzowego np. gulaszowego (pokrojonego w kostkę)
10 dag kapusty kiszonej
4 ogórki kwaszone lub konserwowe (pokrojonych w kostkę)
2 średnie cebule (pokrojonych w dużą kostkę)
1 puszka pomidorów 250g (pokrojonych w kostkę)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
1,5 kostki rosołowej np. wołowej
1 mała pietruszka pokrojona na 3 części
1/2 pora w całości (później go wyjmiemy)
sól, pieprz
śmietana 18%

Jak zrobić Soljankę ?
  • gotujemy 2L wody wraz z wędzonymi żeberkami, liśćmi laurowymi, pietruszką i porem ok. 30min
  • w międzyczasie podsmażamy kiełbasę z 5 min, aż się podrumieni
  • dodajemy mięso i salami i smażymy jeszcze z 5 minut aż wytopi się tłuszcz
  • wyjmujemy pora z zupy, żeberka i jeśli wytrąciły się jakieś szumowiny zbieramy je sitkiem
  • dokładamy mięso do zupy
  • dodajemy pokrojonego ziemniaka do zupy
  • na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę przez 3minuty
  • dodajemy do cebuli pokrojone ogórki i pomidory
  • podsmażamy przez 3minuty i dodajemy całość do zupy
  • obieramy żeberka, które już powinny ostygnąć i mięso dodajemy do zupy
  • rozpuszczamy  1 i 1/2 kostki wołowej w 1 szklance gorącej wody i dolewamy do zupy razem z dwoma łyżkami przecieru pomidorowego
  • dodajemy trochę pieprzu i kapustę kiszoną
  • gotujemy wszystko jeszcze 10minut pod przykryciem na małym ogniu tak, żeby ziemniak się ugotował
  • doprawiamy solą do smaku
  • podajemy z łyżką śmietany rozlanej na wierzchu oraz z plasterkiem cytryny, który ciekawie modyfikuje smak.
Solanka gotowa :) Dajcie znać jak wam wyszło.

7 komentarzy:

  1. To musi być dobre! Kapusta, ziemniaki, mięso, sycąca i rozgrzewająca, na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam ;) ważnym elementem jest wędzone żeberko (lub inne wędzone mięso z kością), które nadaje solance charakterystyczny smak. Coś a la kapuśniak/kwaśnica, ale jednak te pomidory i różne mięsa ... Intrygujący smak. Sprawdźcie sami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie no, Twoje zdjęcie jednak lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa inspiracja, godna spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo pyszna zupa pierwszy raz ja zrobilem i wyszła mi pyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. Suuupppeerr...brak mi slów zupa jest poprostu mega!

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).