sobota, 26 października 2013

GUACAMOLE - przepis na sos z awokado

Szybki sposób na pyszny sos guacamole :)

Nie tylko smakuje,ale też jest zdrowe - awokado ma w sobie mnóstwo witamin, pomaga też spalać tłuszcz!
Nie każdy jednak lubi awokado, sposobem na oswojenie smaku awokado jest sos guacamole, w tym połączeniu smakuje naprawdę dobrze.

guacamole




Co potrzebujesz ?
1 pryszczate awokado, takie jak to po lewej, to po prawej się nie nadaje:










2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli bez pestek
sól

Przepis jest prosty:
  1. Kroimy guacamole na pół, wydobywamy miąższ do miseczki (ja przygotowuję guacamole w blenderze).
  2. Wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku.
  3. Solimy, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili (ile kto lubi, ja daję całą, ale bez pestek) 
Miksujemy wszystko razem.
Koniec :D

Zjadamy mocząc w guacamole włoskie grube paluszki grissini albo nachosy.

3 komentarze:

  1. Pycha! U mnie zawsze obowiązkowo ze świeżą kolendrą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dlaczego to gładkie awokado jest złe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma przeciwwskazań, ale testowaliśmy i dla nas jest gorsze w smaku i bardzo często nie jest dojrzałe w pełni.

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).