sobota, 23 listopada 2013

Tom Kha Gai - Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Tom Kha Gai to tajska zupa kokosowa z kurczakiem i aromatem trawy cytrynowej. Jest wiele wariacji na temat tej zupy. Ja podam moją wersję, która niewiele odbiega od oryginału, jest prosta, ale nie za prosta i smakuje po prostu nieziemsko.
Pokażę wam jak możną ją zrobić używając tradycyjnych składników jak również bardziej dostępnych zamienników.



Składniki:
2L bulionu (można go ugotować na jednej dużej nodze od kurczaka i włoszczyźnie) lub zamiast włoszczyzny 1 kostka warzywna/drobiowa
1 duża noga od kurczaka ugotowana (wyrzucić skórę) i obrana na kawałki
20 bardzo małych pieczarek pokrojonych na ćwiartki w pionie
2 duże lub 3 małe trawy cytrynowe (do kupienia mrożone w Kuchniach Świata)
3 liście limonki kaffir (można też użyć zielonej skórki z limonki ściętej w duże kawałki)
imbir tajski (galangal)1,5x1,5cm, ew. zwykły imbir pokrojony w plasterki
2-3 łyżeczki żółtej pasty curry (jest słona i ostra)
2 łyżki soku z limonki
1 puszka 400ml mleczka kokosowego (najlepiej takie z zawartością powyżej 70% mleczka) 
2 łyżki sosu rybnego nam pla (opcjonalnie, jest słony)
makaron błyskawiczny chow-mein (można kupić w marketach np. Real czy Carrefour)
szczypiorek
1 papryczka chili do przystrojenia 
sos sojowy jasny do dosolenia lub sól

Co robimy:
  1. Gotujemy 2L wody z łyżeczką soli i kostką warzywną oraz nogę od kurczaka z 15min. Woda odparuje.
  2. Zbieramy szumowiny po kurczaku sitkiem.
  3. Wkładamy pastę curry, trawę cytrynową, limonkę kaffir, sok z limonki, galangal i gotujemy na małym ogniu przez 10min. Po tym czasie wyjmujemy wszystko sitkiem i wyrzucamy.
  4. Dolewamy mleczko, sos rybny, wkładamy pieczarki i kurczaka i gotujemy na małym ogniu mieszając 5 min, aż pieczarki będą dobre. Dosalamy jeśli trzeba. Jeśli zupa jest za mało słona i jednocześnie za mało ostra dokładamy łyżeczkę pasty curry.
  5. Do głębokiego talerza wkładamy trochę makaronu i zalewamy gorącą zupą tom kha gai (po 4-5 min makaron będzie dobry).
  6. Zupę kokosową przystrajamy grubo pokrojonym szczypiorkiem i pociętą w paski papryczką chili.
      ทานให้อร่อยนะ  !!! :)

2 komentarze:

  1. SprawdzonyDrob12 lutego 2014 09:23

    Kokos + kurczak = orientalne połączenie, ale na pewno bardzo smaczne. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Z pewnością wypróbuję tę zupkę w najbliższy weekend podczas proszonego obiadu. :-) A co podać na drugie danie?
    Dziękuję za radę.Aga

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).