sobota, 25 stycznia 2014

Dobry przepis na CIASTO DO PIZZY. Jak zrobić domową pizzę ?

Ten przepis na ciasto do pizzy dostałem od koleżanki i wszystko się w nim zgadza. Pizza wychodzi idealna nawet z pieca gazowego bez termoobiegu (tak, ciągle taki mam ;)). Podaje też składniki oraz sposób ich ułożenia tak jak lubię najbardziej w kilku wariantach - mozzarella, salami, pieczarki, oregano, sos pomidorowy.




Porcja na pizzę dla dwóch osób (można przygotować podwójną porcję i połowę zamrozić na kolejny raz):

Składniki na ciasto do pizzy:
240 g mąki pszennej 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka drożdży w proszku
2 łyżki oliwy
2/3 szklanki wody

Sos do pizzy na ciasto:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki tymianku

Pizza 1 - składniki:
3 kule mozzarelli 125g
5 pieczarek
10 dkg salami
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii

Pizza 2 hawajska zmodyfikowana - składniki:
2 kule mozzarelli 125g
10dkg sera gruyere lub drobno startego grana padano
5 pieczarek
1- dkg szynki
1/3 cebuli w plastrach
4 okręgi ananasa z puszki, pokrojone w małe kawałki
2 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki

Co robimy ?
1. Łączymy wszystkie składniki na ciasto do pizzy, najpierw mieszając mąkę z drożdżami, solą i cukrem a następnie dodajemy resztę składników.

2. Wyrabiamy ciasto ręką, około 6 minut, do momentu aż będzie odchodzić od ręki :) 

3. Zaczynając od środka rozciągamy pizzę na blaszce (posypanej mąką) i rozwałkowujemy wałkiem tak, aby ciasto było cieniutkie.

4. Gdy pizza jest już cienka kładziemy na blaszce (standardowa prostokątna) posypanej mąką lub  układamy na papierze do pieczenia na blasze (polecane i wtedy już mąki nie trzeba dosypywać, a pizza ślicznie odchodzi i nie przywiera). Ciasto smarujemy sosem do pizzy(cały).

5. Układamy na pizzy to co lubimy (kolejność ma znaczenie). Jeśli sera nie damy na spód cała pizza namoknie wodą z pieczarek. Jeśli damy za dużo pieczarek lub pomidora stanie się to samo.

Przykład dla pizzy nr 1 (kolejność składników):
- przyprawy: oregano i bazylię
- 2/3  mozzarelli pokrojonej na małe kawałki
- plastry salami
- 5 cienko pokrojonych pieczarek + ew. inne mokre warzywa
- reszta mozarelli na wierzch 
Pieczarki mogą nawet poleżeć pokrojone kilka godzin przed robieniem pizzy to stracą trochę wody.

6. Zapiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Nasz jest gazowy (blachę wkładamy na środkową pozycję) i bez termoobiegu, w innym piekarniku ten czas może być krótszy lub dłuższy, dlatego pizzę należy obserwować. Kiedy brzegi zrobią się jasnobrązowe a mozzarella będzie wesoło skwierczeć wiadomo, że pizza jest już gotowa :).


2 komentarze:

  1. ciekawe robilem wiele ciast na pizze i ten rowniez musze wyprobowac. zapraszam na mojego bloga: www.leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbuje tego przepisu, bo zawsze mam problem z ciastem do pizzy:)

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).