niedziela, 22 lipca 2012

Kurczak smażony z papryką, kiełkami i imbirem po azjatycku

Przedstawię wam przepis na pysznego kurczaka w papryką, cebulą, kiełkami rzodkiewki oraz imbirem na styl azjatycki.
Kurczak smażony z papryką, kiełkami i imbirem po azjatycku


Mimo wielu składników to BARDZO PROSTY PRZEPIS - nie zniechęcajcie się ilością tekstu :)
Odkryłem niedawno, że głównym składnikiem nadającym smak tego typu potrawom jest, o Eureko, imbir ...

Do dzieła. Zdjęcia robione są ze składników dla 4 osób.

niedziela, 15 lipca 2012

Jak zrobić spaghetti bolognese - przepis na sos

Macie dosyć jedzenia sosów ze słoika, które są marną imitacją sosu do spaghetti bolognese ?
Dzisiaj poznacie prosty sposób na stworzenia własnego sosu na bazie sosu pomidorowego (lub jeśli wolicie można na bazie pomidorów z puszki lub świeżych obranych ze skórki i zmiksowanych - polecam pomidory malinowe, gdyż są mega słodkie  i pyszne :)).

Spaghetti Bolognese po włosku: ragù di carne alla bolognese, to jedno z tradycyjnych włoskich dań. To mięsne danie pochodzi z Bolonii. Składa się głownie z mielonego lub drobno pokrojonego mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem pokrojonych pomidorów, marchewki, selera, pietruszki, boczku i czerwonego wina. Często dodawana jest też bazylia oraz danie posypywane jest startym parmezanem lub pecorino.

My uprościmy przepis, aby był szybki i równie smaczny.

sobota, 9 czerwca 2012

Łosoś z piekarnika z koperkiem i pietruszką


Łosoś z piekarnika to jedna z moich ulubionych potraw, bo jest bardzo prosta, smaczna i pożywna za razem. Całość przygotowania trwa ok. 25min. Podaję wersję dla 2 osób.

piątek, 1 czerwca 2012

Sushi Nori Maki dla początkujących


Dzisiaj zrobimy sushi maki. To potrawa japońska, spożywana najczęsciej palcami. Maki to specjalny ryż ugotowany tak, aby się kleił zawinięty w wodorosty nori. W centrum maka włożyłem wędzonego łososia, świeżego ogórka, rzodkiew, tykwę, serek philadelphia oraz sezam. To dobra opcja na początek dla tych, którzy nie lubią surowych ryb, a chcieliby spróbować sushi. Składniki dowolnie mieszałem. Danie dla 3-4 osób. Większość składników do kupienia w kuchniach świata (np. Manufakturze w Łodzi).

wtorek, 22 maja 2012

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - przepis


Bruschetta to włoska przekąska, której bazą jest zazwyczaj oliwa z oliwek i rozgnieciony czosnek oraz grzanka. Moja wersja będzie bazować na maśle zamiast oliwy zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem, świeżych pomidorach, bazylii i mozzarelli.

Do dzieła

piątek, 18 maja 2012

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i warzywami

Witajcie,
Dzisiaj opiszę potrawę w stylu coś z niczego i smacznie. Będzie potrzebne naczynie żaroodporne i piekarnik. Nie będę pisał przy każdym produkcie, ale można używać dowolnych produktów np. śmietany 12 lub 18%, dowolnego makaronu, kiełbasy itd. co kto ma i lubi.

poniedziałek, 7 maja 2012

Kurczak w sosie kokosowym


Dzisiaj taki mały spontan, który wyszedł wręcz wybornie ... Kurczak z warzywami w sosie kokosowym.
FORZA !

niedziela, 6 maja 2012

Ryba w sosie mleczno-cytrynowym z makaronem spagetti


Witajcie,
w tym poście opiszę rybę w sosie cytrynowo-mleczno-jogurtowym. Celowo użyłem jogurtu, bo staram się unikać zbędnych tłuszczów w postaci śmietany 18 lub 30%, w której wszyscy się lubują. To danie jest inspirowane dostępnymi w sieci publikacjami i dość mocno zmodyfikowane.