wtorek, 17 stycznia 2017

Tajskie krewetki w sosie kokosowym z red curry i czosnkiem

Proste i przepyszne tajskie krewetki. Przepis będzie bardzo prosty:


Składniki:
200-300g obranych krewetek (rozmrożonych jeśli nie są świeże)
1 łyżeczka czerwonej pasty curry (takie curry do dań tajskich, może też być zielona lub żółta, nie mylić z sypkim, żółtym curry indyjskim)
150ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 trawa cytrynowa potłuczona i pocięta na 3 kawałki
łyżka masła klarowanego (lub zwykłego)
1-2 łyżki sosu sojowego


Co robimy ?

- rozpuszczamy na patelni masło
- dodajemy czosnek i pastę curry i na małym ogniu podgrzewamy do lekkie zarumienienia ok. 2min.
- dorzucamy krewetki - smażymy przez 1 min.
- dolewamy mleczko kokosowe i 1 łyżkę sosu sojowego, trawę cytrynową i smażymy na największym ogniu ciągle mieszając, żeby zredukować sos. Powinien być lekko gęsty. Próbujemy i w razie potrzeby dosalamy sosem sojowym.

Świetnie smakują same, z pieczonymi w piekarniku chlebkami z masłem i czosnkiem itd.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).