sobota, 25 stycznia 2014

Dobry przepis na CIASTO DO PIZZY. Jak zrobić domową pizzę ?

Ten przepis na ciasto do pizzy dostałem od koleżanki i wszystko się w nim zgadza. Pizza wychodzi idealna nawet z pieca gazowego bez termoobiegu (tak, ciągle taki mam ;)). Podaje też składniki oraz sposób ich ułożenia tak jak lubię najbardziej w kilku wariantach - mozzarella, salami, pieczarki, oregano, sos pomidorowy.


niedziela, 19 stycznia 2014

Pasta z łososia wędzonego z twarożkiem i szczypiorkiem - przepis

Poniżej mój przepis na pyszną pastę z łososia z twarogiem i szczypiorkiem. Idealnie smakuje ze świeżym ciepłym i chrupiącym chlebem.
pasta z łososia na świeżym chelbku
rys.1 wieczorna pasta z łososia z twarożkiem i szczypiorkiem.

niedziela, 29 grudnia 2013

Tajskie zielone curry z kurczakiem PRZEPIS - ( Thai Green Curry Chicken)

zielone curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym na woku

Tajskie zielone curry to jedna z moich ulubionych potraw (uwielbiam kuchnię tajską). W tej wersji curry przygotowałem z kurczakiem. Spotyka się też inne wersje np. z tofu. Thai Green Curry Chicken to mieszanka aromatycznego mleczka kokosowego, zielonej pasty curry, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir oraz sosu rybnego.


sobota, 23 listopada 2013

Tom Kha Gai - Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Tom Kha Gai to tajska zupa kokosowa z kurczakiem i aromatem trawy cytrynowej. Jest wiele wariacji na temat tej zupy. Ja podam moją wersję, która niewiele odbiega od oryginału, jest prosta, ale nie za prosta i smakuje po prostu nieziemsko.
Pokażę wam jak możną ją zrobić używając tradycyjnych składników jak również bardziej dostępnych zamienników.

niedziela, 17 listopada 2013

sobota, 26 października 2013

GUACAMOLE - przepis na sos z awokado

Szybki sposób na pyszny sos guacamole :)

Nie tylko smakuje,ale też jest zdrowe - awokado ma w sobie mnóstwo witamin, pomaga też spalać tłuszcz!
Nie każdy jednak lubi awokado, sposobem na oswojenie smaku awokado jest sos guacamole, w tym połączeniu smakuje naprawdę dobrze.

guacamole


niedziela, 20 października 2013

Fondue serowe - przepis dla 4 osób

Fondue (wym. fondi) serowe to potrawa szwajcarska. Ciekawe jest to,że dziś kojarzona z wykwintną kuchnią potrawa, tak naprawdę była wymyślona, aby zużyć stare twarde sery ze spiżarni. Dodanie wina (którego również u górali nie brakowało) i podgrzanie stało się podstawą do tego pysznego dania. Mieszano wówczas kilka rodzajów sera razem z białym winem, kirszem, mąką ziemniaczaną i przyprawami otrzymując przepyszną serową masę, w której moczono mięso, czerstwe pieczywo i warzywa.

W dzisiejszym przepisie na fondue skupię się na 3 gatunkach aromatycznych serów: gruyere, ementaler i cheddar. Wszystkie te sery można kupić w dobrej cenie w Realu, ew. w Almie. Paliwo do fondue w sklepie Duka.

Koszt dla 4 osób ok. 50-60zł


piątek, 6 września 2013

Przepis na sos słodko-kwaśny z chili, limonką i ananasem

Dzisiaj przyszła pora na niesamowity sos słodko-kwaśno-ostry z papryczką chili, limonką, ananasem i imbirem. Sos jest przezroczysty i zawiesisty oraz bardzo aromatyczny. Będziecie zachwyceni.
Do dzieła !



czwartek, 29 sierpnia 2013

wtorek, 7 maja 2013

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i białą papryką

Dzisiaj szybki i prosty przepis na pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarkami, białą papryką, cebulą i żółtym serem.