Ten przepis na ciasto do pizzy dostałem od koleżanki i wszystko się w nim zgadza. Pizza wychodzi idealna nawet z pieca gazowego bez termoobiegu (tak, ciągle taki mam ;)). Podaje też składniki oraz sposób ich ułożenia tak jak lubię najbardziej w kilku wariantach - mozzarella, salami, pieczarki, oregano, sos pomidorowy.
Pasja gotowania to ciągłe odkrywanie nowych smaków i produktów. Znajdziesz tutaj moje przepisy na smaczne, pożywne i ładnie wyglądające dania. Siła musi być !! ;) - Bajceps Kulinarny
sobota, 25 stycznia 2014
niedziela, 19 stycznia 2014
Pasta z łososia wędzonego z twarożkiem i szczypiorkiem - przepis
Poniżej mój przepis na pyszną pastę z łososia z twarogiem i szczypiorkiem. Idealnie smakuje ze świeżym ciepłym i chrupiącym chlebem.
rys.1 wieczorna pasta z łososia z twarożkiem i szczypiorkiem.
niedziela, 29 grudnia 2013
Tajskie zielone curry z kurczakiem PRZEPIS - ( Thai Green Curry Chicken)
Tajskie zielone curry to jedna z moich ulubionych potraw (uwielbiam kuchnię tajską). W tej wersji curry przygotowałem z kurczakiem. Spotyka się też inne wersje np. z tofu. Thai Green Curry Chicken to mieszanka aromatycznego mleczka kokosowego, zielonej pasty curry, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir oraz sosu rybnego.
sobota, 23 listopada 2013
Tom Kha Gai - Tajska zupa kokosowa z kurczakiem
Tom Kha Gai to tajska zupa kokosowa z kurczakiem i aromatem trawy cytrynowej. Jest wiele wariacji na temat tej zupy. Ja podam moją wersję, która niewiele odbiega od oryginału, jest prosta, ale nie za prosta i smakuje po prostu nieziemsko.
Pokażę wam jak możną ją zrobić używając tradycyjnych składników jak również bardziej dostępnych zamienników.
Pokażę wam jak możną ją zrobić używając tradycyjnych składników jak również bardziej dostępnych zamienników.
niedziela, 17 listopada 2013
Sos Kurkowo-Śmietanowy - pyszny przepis !
Moje najnowsze odkrycie - przepyszny sos kurkowo śmietanowy. Jest na prawdę prosty i robi się go w ok. 10-12min.
sobota, 26 października 2013
GUACAMOLE - przepis na sos z awokado
niedziela, 20 października 2013
Fondue serowe - przepis dla 4 osób
Fondue (wym. fondi) serowe to potrawa szwajcarska. Ciekawe jest to,że dziś kojarzona z wykwintną kuchnią potrawa, tak naprawdę była wymyślona, aby zużyć stare twarde sery ze spiżarni. Dodanie wina (którego również u górali nie brakowało) i podgrzanie stało się podstawą do tego pysznego dania. Mieszano wówczas kilka rodzajów sera razem z białym winem, kirszem, mąką ziemniaczaną i przyprawami otrzymując przepyszną serową masę, w której moczono mięso, czerstwe pieczywo i warzywa.
W dzisiejszym przepisie na fondue skupię się na 3 gatunkach aromatycznych serów: gruyere, ementaler i cheddar. Wszystkie te sery można kupić w dobrej cenie w Realu, ew. w Almie. Paliwo do fondue w sklepie Duka.
Koszt dla 4 osób ok. 50-60zł
W dzisiejszym przepisie na fondue skupię się na 3 gatunkach aromatycznych serów: gruyere, ementaler i cheddar. Wszystkie te sery można kupić w dobrej cenie w Realu, ew. w Almie. Paliwo do fondue w sklepie Duka.
Koszt dla 4 osób ok. 50-60zł
piątek, 6 września 2013
Przepis na sos słodko-kwaśny z chili, limonką i ananasem
Dzisiaj przyszła pora na niesamowity sos słodko-kwaśno-ostry z papryczką chili, limonką, ananasem i imbirem. Sos jest przezroczysty i zawiesisty oraz bardzo aromatyczny. Będziecie zachwyceni.
Do dzieła !
Do dzieła !
czwartek, 29 sierpnia 2013
Placki z kabaczka i ziemniaków na złoto
Lubicie placki ziemniaczane ? To teraz zdrowsza wersja: placki z kabaczkiem i ziemniakami. Zaczynamy
wtorek, 7 maja 2013
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i białą papryką
Dzisiaj szybki i prosty przepis na pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarkami, białą papryką, cebulą i żółtym serem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)