czwartek, 29 sierpnia 2013

Placki z kabaczka i ziemniaków na złoto

Lubicie placki ziemniaczane ? To teraz zdrowsza wersja: placki z kabaczkiem i ziemniakami. Zaczynamy








Co potrzebujesz ?

3 spore ziemniaki
średniej wielkości kabaczek
1 średnią cebulę
jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól
olej do smażenia
ręcznik papierowy do odsączania nadmiaru oleju
gruba tarka



Co robimy ?
  • obieramy ziemniaki i cebulę, a następnie ścieramy na tarce
  • podobnie z kabaczkiem, wcześniej jednak kroimy go na plastry o grubości 2 cm i obieramy z zewnętrznej skórki oraz wykrawamy środek z pestkami
  • mieszamy ziemniaki, cebulę i kabaczka w misce, lekko solimy i odstawiamy do lodówki na 15 min
  • po tym czasie dokładnie odsączamy nadmiar soków
  • dodajemy jedno jajko,  4 łyżki mąki i mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki
  • rozgrzewamy na patelni olej, kładziemy małe kupki ciasta kabaczkowo-ziemniaczanego i smażymy
 Po zdjęciu z patelni kładziemy na ręczniku papierowym i odciskamy z obu stron.
Dostaniecie ok 20 placków.

Placki z kabaczka i ziemniaków można podawać ze wszystkim, co wam przyjdzie do głowy - śmietana, cukier, konfitura, różne pasty itd.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. No proszę... Nie wiedziałam, że kolega z osiedla prowadzi bloga ;) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).