poniedziałek, 7 maja 2012

Kurczak w sosie kokosowym


Dzisiaj taki mały spontan, który wyszedł wręcz wybornie ... Kurczak z warzywami w sosie kokosowym.
FORZA !



Co potrzebujesz:


½ kg kurczaka (2 pojedyncze piersi)
400g mleka kokosowego 56% (jedna większa puszka)
450g – mrożonej mieszanki warzywnej (dowolna, jak kto lubi – ja miałem 8 warzyw - marchew, brokuł, papryka, fasola szparagowa, groch zielony, kalafior, fasola czerwona, por)
1 kostka wołowa
2 cebule dymki
½ łyżeczki czerwonej pasty curry (lub pół papryczki chili)
4 łyżki sosu rybnego
Oliwa z oliwek
½ łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
  • Rozdrabniamy cebule i kurczaka na małe kawałki

  • Rozgrzewamy oliwę z oliwek na woku
  • Podsmażamy cebule 2 minuty z pastą curry
  • Dodajemy kurczaka i podsmażamy 5min aż nie będzie surowych kawałków

  • Rozpuszczamy kostkę wołową w 300ml gorącej wody i dolewamy do kurczaka, dosypujemy warzywa

  • Dolewamy mleczko kokosowe

  • Doprowadzamy do stanu radosnego bulgotania i tak z 10-15min aż wszystkie warzywa będą miękkie



  • Rozpuszczamy mąkę w małej ilości ZIMNEJ wody i dolewamy do całości. Dzięki temu sos będzie trochę bardziej gęsty
  • Doprawiamy sosem rybnym
  • Podajemy z ryżem




Danie przepyszne i idealne nawet dla pakerów ;)
Enjoy!

2 komentarze:

  1. oszczędź mąkę...ja nie daję mąki...mniej kleiste ale za to bez wypełniacza

    OdpowiedzUsuń
  2. po co obsmazac kurczaka, lepiej gotowac go razem z warzywami w mleku kokosowym, bedzie delikatniejszy

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).