czwartek, 11 października 2012

Pyszna szarlotka - przepis na ciasto z jabłkami



Niedziela bez zapachu ciasta unoszącego się w powietrzu to niedziela stracona ;).  Szarlotka jest ciastem łatwym w przygotowaniu i tanim. A mieszanki zapachów pieczonych jabłek i cynamonu nie da się porównać z żadnym innym.
Pyszna szarlotka - ciasto z jabłkami z przepisu Bajcepsa
 Pyszna szarlotka babuni - ciasto z jabłkami z przepisu Pierzaka


 

Czego potrzebujesz:
 (proporcje na jedną okrągłą blaszkę do tarty)

  • 2 jajka całe
  • ok. 2 szklanki mąki tortowej
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier waniliowy (lub wanilinowy jak kto woli :) )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 6 dużych jabłek (dowolnego gatunku)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cynamon (około 3 łyżeczek, wtedy jest intensywny aromat)
  • cukier do smaku, ilość zależy od tego jak słodkie są jabłka

Do dzieła:
1. Łączymy  „mokre” składniki:  jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej.

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę z jajkami. Zagniatamy ciasto ręką, jeśli jest lepkie i klei się do rąk dosypujemy mąki, aż do momentu, gdy ciasto będzie miało postać łatwo kruszącej się kuli :)

3. Wkładamy kulę do zamrażarki, a w tym czasie zajmujemy się jabłkami.

4. Obieramy jabłka i trzemy na tarce na dużych oczkach.

5. Dodajemy bułkę tartą, cynamon i cukier. Dokładnie mieszamy.

6. Smarujemy blaszkę margaryną i posypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.

7. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i 2/3 ciasta wylepiamy spód. Nakłuwamy spód ciasta w kilku miejscach widelcem i kładziemy warstwę jabłek.

8. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, kroimy nożem na dość cienkie paseczki i układamy na wierzchu efektowną kratkę, voila!  :)

9. Ostatni krok to włożenie szarlotki do piekarnika na 180 stopni (nie trzeba go wcześniej nagrzewać) i czekanie niecierpliwie około 40 minut do momentu, kiedy krateczka na wierzchu szarlotki będzie miała złoty kolor.

Ciasto jabłkowe świetnie smakuje też z lodami waniliowymi. I to już koniec przepisu, który jest chyba dość prosty oraz lekki (nie ma margaryny czy śmietany). Uwierzcie mi, że ciasto, które stworzycie jest warte wszelkich prób i będziecie później o nim śnić po nocach :).

Smacznego :)

Znacie inne wariacje na temat szarlotki ? Podzielcie się :).

4 komentarze:

  1. Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, badanie albo podkład pod wprowadzenie komercyjnego produktu na rynek lub próba wypracowania najlepszego sposobu reklamy ... Wypełniłem ankietę, choć myślę, że powinieneś dokładniej napisać do czego jest ta ankieta/badanie i w jakim celu. Jeśli jest to cel komercyjny, ankieta powinna być płatna ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie smacznie... :)

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).