wtorek, 6 listopada 2012

Parówki w cieście francuskim (w szlafrokach)

parówki w cieście francuskim
Gdy za oknem zimno i ciemno, nic tak nie smakuje jak szybka kolacja na ciepło. Parówki z pewnością nie są produktem z najwyższej półki, ale większość z nas je lubi i nic tego nie zmieni.W prezentowanej tu formie są wyjątkowo smakowite i szybkie do zrobienia. Wybierając parówki dobrze jest przeczytać skład - im więcej mięsa oddzielonego mechanicznie - tym gorzej. Według rankingu pewnego dziennika najlepsze są "Sokołów z szynki", zawierają 93 % mięsa, ja również polecam drobiowe z indyka, ew. Berlinki. To tyle o parówkach, teraz zawiniemy je w szlafroki, czyli w ciasto francuskie.




Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,p. z Carrefoura za niecałe 4zł (zrobienie go w domu to sporo czasu i pracy, której w tym przypadku po prostu szkoda)
  • 6 parówek
  • żółty ser krojony w plastry
  • wasz ulubiony keczup
  • folia aluminiowa
Sposób wykonania parówek w cieście francuskim:

1. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni
2. Ciasto francuskie kroimy na 6 równej wielkości kwadratów
3. Na każdym układamy plasterek żółtego sera, na nim parówkę i polewamy keczupem














4. Zawijamy każdą parówkę tak żeby się ciasto skleiło














5. Układamy parówki na blaszce na folii aluminiowej w takich odstępach,
aby się nie dotykały gdy ciasto urośnie














6. Wkładamy do piekarnika i wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić

Smakowicie zajadamy.

10 komentarzy:

  1. twoje bez sezamu ale za to jakie nadziane w tym szlafroku :P..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie szybkie przekąski, a ja kupuję parówki Pikok z lidla, w rankingu który ja czytałam zajmują trzecie miejsce, dobry wynik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za nominację, jednak nie uskuteczniam tego typu łańcuszków w postaci postów. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Ciebie oraz innych nominowanych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepisy, póki co wypróbowałam przepis na ciasto marchewkowe i jestem zachwycona ;) Pozdrawiam, czekam na więcej przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam moje ulubione danie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byle nie za często, bo w piersi może nie pójść ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto posmarować ciasto fransuckie jajkiem.

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).