niedziela, 24 marca 2013

Przepis na gołąbki z mięsem i ryżem w czerwonej kapuście

Gołąbki są wspaniałym połączeniem mięsnej potrawy z ryżem i bardzo zdrową kapustą (w szczególności czerwona, która posiada działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe). Do tego proponowany w poniższym daniu sos pietruszkowy zawiera potas, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor, witaminę C oraz bardzo cenne dla anemików żelazo. Gołąbki to idealne połączenie wielu kultur, a w szczególności naszych łódzkich 4 kultur - polskiej (Gołąbki w sosie pomidorowym), niemieckiej (Krautwickel), żydowskiej(Holiszki) i rosyjskiej (галубцы).







Składniki na gołąbki (4 osoby) 1,5h:
1 główka czerwonej kapusty
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki
100g białego ryżu (1 torebka)
1 średnia biała cebula starta na tarce
1 jajko od szczęśliwej kurki
1/2 pęczka koperku drobno pokrojonego
1 łyżka lubczyku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 pieczarki do przystrojenia pokrojone w plasterki
1 śmietana 18%

Sos pietruszkowy:
1 pęczek pietruszki pokrojonej drobno
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego np. z moszczu z winogron (jeśli za kwaśne to dodać szczyptę cukru)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka lubczyku
szczypta soli
szczypta pieprzu białego
wszystko dobrze razem zmiksować blenderem

Ziemniaczki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka masełka
3 łyżki mleka
szczypta soli
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Co robimy ?
  • Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu
  • Obieramy kapustę z pierwszych liści
  • Wrzucamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy przez 20min. Dzięki temu kapusta zmięknie i będzie łatwiej zawijaćsię mięso.
  • W międzyczasie do plastikowej miski wkładamy mięso, sól, jajko, lubczyk, majeranek, pieprz czarny i biały, świeży koperek, startą cebulę i ugotowany ryż. Wszystko dobrze mieszamy ręką.
  • Wyjmujemy kapustę z wody, czekamy chwilę aż przestygnie a następnie odrywamy po kolei liście kapusty.
  • Wylewamy wodę, w której gotowaliśmy kapustę i nalewamy nową wodę do połowy garnka,solimy, gotujemy.
  • Odkrawamy ze spodniej części liścia  twardą środkową część, tak aby gołąbki łatwo dało się złożyć
  • Układamy na środku każdego liścia porcję farszu mięsnego i zawijamy w kostkę - z góry, z prawej, z lewej, z dołu i wkładamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą, tak, żeby gołąbek się nie otworzył od spodu.Gołąbki układamy złożoną częścią na dół.Tak zawijamy wszystkie gołąbki.
  • Na dnie garnka układamy kilka liści i na nich gołąbki warstwami Nie szkodzi, że nie wszystkie gołąbki są zanurzone w wodzie i tak ugotują się w parze.
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 1h. (warto co jakiś czas sprawdzać twardość kapusty. Jak będzie miękka, wyjmujemy.)
  • Gdy gołąbki się gotują obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (wstawiamy je po 35min gotowania się gołąbków, żeby doszły w tym samym czasie). Następnie odlewamy wodę, chwilę odparowujemy resztki wody z garnka na małym ogniu, a następnie dodajemy masło, mleko, czosnek, szczyptę soli jeśli jest za mało i gnieciemy tłuczkiem, aż zrobi się jednolita masa.
  • Teraz robimy sos z pietruszki. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy w blenderze na jednolitą masę.Sos ożywi naszą potrawę i smakowo i wizualnie.
  • Gdy gołąbki i ziemniaki są już gotowe, podsmażamy na patelni pod przykryciem przez minutę pokrojone pieczarki. Używamy małego ognia i wlewamy na patalnię łyżkę wody, aby stworzyć parę i sprawić, że pieczarki puszczą pod przykryciem sok i zbytnio się nie przypieką.
  • Wykładamy na talerz ziemniaki przystrajając je sosem z pietruszki i gołąbki, na które kładziemy łyżeczkę śmietany i plasterek pieczarki.
Można konsumować. Bardzo dobrze smakuje z półsłodkim winem białym.

2 komentarze:

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).