sobota, 15 lutego 2014

Hummus, czyli przepis na pastę z ciecierzycy wg Kurta Schellera

Hummus, humus, pasta z cieciorki, ciecierzycy czy grochu włoskiego to jedna ta sama przepyszna i zdrowa pasta, która bije rekordy popularności w polskich kuchniach i nie tylko.
Poniżej znajdziecie przepis na humus wg Kurta Scheller. Jest delikatna w smaku, jeśli lubicie ostrzejszą można dodać więcej czosnku lub pieprz syczuański.




Co potrzebujesz:
450 g ugotowanej ciecierzycy (wcześniej należy ją namoczyć 12h i gotować ok. 1,5h)
100 ml wywaru z cieciorki (wody z gotowania cieciorki)
2 łyżki Tahini (masło sezamowe)
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sok z 1 limonki
Oliwa z oliwek do polania
Sól i pieprz czarny do smaku (lub syczuański jeśli lubimy ostre)

Co robimy ?
  1. Łączymy ciecierzycę, z tahini, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z limetki, szczyptą soli i pieprzu oraz wywarem i blendujemy na gładką masę.
  2. W razie potrzeby pastę możemy zaostrzyć większą ilością czosnku lub pieprzu syczuańskiego.
  3. Hummus podajemy polany oliwą.


1 komentarz:

  1. oj, ale brakuje bardzo ważnej przyprawy: jeera czyli zmielony cumin. bez tego ani rusz :-)

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).