Gdy za oknem zimno i ciemno, nic tak nie smakuje jak szybka kolacja na ciepło. Parówki z pewnością nie są produktem z najwyższej półki, ale większość z nas je lubi i nic tego nie zmieni.W prezentowanej tu formie są wyjątkowo smakowite i szybkie do zrobienia. Wybierając parówki dobrze jest przeczytać skład - im więcej mięsa oddzielonego mechanicznie - tym gorzej. Według rankingu pewnego dziennika najlepsze są "Sokołów z szynki", zawierają 93 % mięsa, ja również polecam drobiowe z indyka, ew. Berlinki. To tyle o parówkach, teraz zawiniemy je w szlafroki, czyli w ciasto francuskie.
Pasja gotowania to ciągłe odkrywanie nowych smaków i produktów. Znajdziesz tutaj moje przepisy na smaczne, pożywne i ładnie wyglądające dania. Siła musi być !! ;) - Bajceps Kulinarny
wtorek, 6 listopada 2012
niedziela, 14 października 2012
czwartek, 11 października 2012
Pyszna szarlotka - przepis na ciasto z jabłkami
Niedziela bez zapachu ciasta unoszącego się w powietrzu to
niedziela stracona ;). Szarlotka jest
ciastem łatwym w przygotowaniu i tanim. A mieszanki zapachów pieczonych jabłek
i cynamonu nie da się porównać z żadnym innym.
Pyszna szarlotka babuni - ciasto z jabłkami z przepisu Pierzaka
niedziela, 7 października 2012
Kurczak słodko-kwaśny w cieście jak z WOOKa
Kurczak słodko-kwaśny w cieście podany z ryżem chodził już za mną od dawna. Jeśli zastanawialiście się jak zrobić samemu dobrą panierkę z ciasta do kurczaka coś a la ta w restauracjach WOOK (półprzezroczysta i nienachalna w smaku) to tutaj będzie coś bardzo podobnego. Zaczynamy !
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej na białym ryżu

poniedziałek, 1 października 2012
Ciasto marchewkowe przepis
Ciasto marchewkowe jest przepyszne i dziecinnie proste do
zrobienia. Przepis by Justycha poprzez zwinne palce G. ;)
środa, 22 sierpnia 2012
Naleśniki z truskawkami, nutellą i serkiem
Trochę po czasie, ale może macie zamrożone truskawki (jak ja :P) lub możecie użyć alternatywnie innych owoców: malin, bananów, kiwi. Jeżyn, choć pyszne nie polecam, bo mają pesteczki jeszcze większe niż maliny i wchodzą bardzo w zęby. Sposób łączenia jest taki sam i wszystkie te owoce świetnie smakują ze śmietaną, nutellą czy serkiem homo.
środa, 1 sierpnia 2012
Jak zrobić sok z malin - przepis
Uwielbiam sok malinowy i wreszcie zabrałem się za przygotowanie go ze świeżych malin prosto z targu. Maliny zawierają mnóstwo witamin w tym B1, B2, B3, PP i duże ilości C. Są lekkostrawne, dlatego mogą być z powodzeniem jedzone przez ludzi w każdym wieku i na diecie odchudzającej.
Więc jak zrobić sok z malin ?
Więc jak zrobić sok z malin ?
niedziela, 22 lipca 2012
Kurczak smażony z papryką, kiełkami i imbirem po azjatycku
Przedstawię wam przepis na pysznego kurczaka w papryką, cebulą, kiełkami rzodkiewki oraz imbirem na styl azjatycki.
Mimo wielu składników to BARDZO PROSTY PRZEPIS - nie zniechęcajcie się ilością tekstu :)
Odkryłem niedawno, że głównym składnikiem nadającym smak tego typu potrawom jest, o Eureko, imbir ...
Do dzieła. Zdjęcia robione są ze składników dla 4 osób.
Mimo wielu składników to BARDZO PROSTY PRZEPIS - nie zniechęcajcie się ilością tekstu :)
Odkryłem niedawno, że głównym składnikiem nadającym smak tego typu potrawom jest, o Eureko, imbir ...
Do dzieła. Zdjęcia robione są ze składników dla 4 osób.
niedziela, 15 lipca 2012
Jak zrobić spaghetti bolognese - przepis na sos
Macie dosyć jedzenia sosów ze słoika, które są marną imitacją sosu do spaghetti bolognese ?
Dzisiaj poznacie prosty sposób na stworzenia własnego sosu na bazie sosu pomidorowego (lub jeśli wolicie można na bazie pomidorów z puszki lub świeżych obranych ze skórki i zmiksowanych - polecam pomidory malinowe, gdyż są mega słodkie i pyszne :)).
Spaghetti Bolognese po włosku: ragù di carne alla bolognese, to jedno z tradycyjnych włoskich dań. To mięsne danie pochodzi z Bolonii. Składa się głownie z mielonego lub drobno pokrojonego mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem pokrojonych pomidorów, marchewki, selera, pietruszki, boczku i czerwonego wina. Często dodawana jest też bazylia oraz danie posypywane jest startym parmezanem lub pecorino.
My uprościmy przepis, aby był szybki i równie smaczny.
Dzisiaj poznacie prosty sposób na stworzenia własnego sosu na bazie sosu pomidorowego (lub jeśli wolicie można na bazie pomidorów z puszki lub świeżych obranych ze skórki i zmiksowanych - polecam pomidory malinowe, gdyż są mega słodkie i pyszne :)).
Spaghetti Bolognese po włosku: ragù di carne alla bolognese, to jedno z tradycyjnych włoskich dań. To mięsne danie pochodzi z Bolonii. Składa się głownie z mielonego lub drobno pokrojonego mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem pokrojonych pomidorów, marchewki, selera, pietruszki, boczku i czerwonego wina. Często dodawana jest też bazylia oraz danie posypywane jest startym parmezanem lub pecorino.
My uprościmy przepis, aby był szybki i równie smaczny.
sobota, 9 czerwca 2012
Łosoś z piekarnika z koperkiem i pietruszką
Łosoś z piekarnika to jedna z moich ulubionych potraw, bo jest bardzo prosta, smaczna i pożywna za razem. Całość przygotowania trwa ok. 25min. Podaję wersję dla 2 osób.
Subskrybuj:
Posty (Atom)