Tortilla z wieprzowiną, była spontaniczną potrawą, która przeszła moje najśmielsze oczekiwania.
Pasja gotowania to ciągłe odkrywanie nowych smaków i produktów. Znajdziesz tutaj moje przepisy na smaczne, pożywne i ładnie wyglądające dania. Siła musi być !! ;) - Bajceps Kulinarny
niedziela, 31 maja 2015
wtorek, 14 kwietnia 2015
Imbirówka z sokiem z cytryny, miodem, kardamonem i wanilią przepis na nalewkę
Przepis na moją imbirówkę:
- 1,4L wódki
- 20 dag obranego i pokrojonego w cienkie plasterki korzenia świeżego imbiru
- sok z 2 limonek i 6 cytryn przecedzonych przez sitko
- skórka z powyższych, ale bez albedo (białej masy pod skórką)
- 4 ziarnka kardamonu
- laska wanilii
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek cukru
Udanego sponiewierania z klasą ;) !!
czwartek, 19 lutego 2015
niedziela, 21 grudnia 2014
Zupa rybna z łososia z szafranem | idealna potrawa na Boże Narodzenie, przepis
Długo szukałem inspiracji na przepis na fajną zupę rybną i w końcu udało się skonstruować danie, które zawiera wszystkie ulubione składniki - łososia, śmietanę 30% i szafran(tutaj próba odtworzenia smaku z wakacji). Prosta i w miarę lekka, dobrze nadaje się jako innowacja na święta Bożego Narodzenia.
niedziela, 16 listopada 2014
Przepis na PODPŁOMYKI, czyli placki mączne z piekarnika, małe chlebki
Podpłomyki to małe placuszki mączne wypiekane w piekarniku lub na patelni. Różnią się od naleśników, bo nie mają jajek, od ciasta na pizzę włoską, bo muszą leżakować ok. 2h, żeby ciasto wyrosło.
Zastosowanie podpłomyków:
- jako ciasto do pizzy (więcej poniżej), takie bardziej puszyste (również może być chrupiące)
- jako przekąska do piwa
- na słodko z konfiturą, nutellą itd,
- na wytrawnie z serem żółtym (polecam cheddar, parmezan, gouda), oregano, majerankiem, suszonymi pomidorami, oliwkami - kto co lubi.
- jako substytut grissini, czyli paluszków maczanych w guacamole.
- jako chlebek w formie placka czy paseczków do zrobienia śniadania czy innego posiłku.
piątek, 31 października 2014
Przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Jak zrobić żurek ?
Uwielbiam żurek. ten przepis miałem okazję ulepszać przez kilka ostatnich miesięcy.
Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką.
poniedziałek, 22 września 2014
PIGWÓWKA - Przepis na Nalewkę z Pigwy-Pigwowca (wódka + spirytus)
Pigwówka to potoczna nazwa nalewki z pigwy lub pigwowca. Na wstępie wyjaśnię, jaka jest różnica między tymi owocami.
Otóż pigwowiec to te małe żółte "jabłuszka", które rosną na krzakach do 1,5m wysokości w naszych ogródkach.
Pigwa zaś rośnie na drzewach - jest większa i bardziej kwaśna.
W tym poście podam przepis na nalewkę z pigwowca z domieszką pigwy, polecam badać kwaśność w trakcie robienia, żeby nie przesadzić w żadną stronę, gdyż zależy od wielu czynników m.in. dojrzałości i odmiany owocu. Na potrzeby przepisu będę używał obiegowej nazwy PIGWA dla owocu, z którego robimy nalewkę.
Otóż pigwowiec to te małe żółte "jabłuszka", które rosną na krzakach do 1,5m wysokości w naszych ogródkach.
Pigwa zaś rośnie na drzewach - jest większa i bardziej kwaśna.
W tym poście podam przepis na nalewkę z pigwowca z domieszką pigwy, polecam badać kwaśność w trakcie robienia, żeby nie przesadzić w żadną stronę, gdyż zależy od wielu czynników m.in. dojrzałości i odmiany owocu. Na potrzeby przepisu będę używał obiegowej nazwy PIGWA dla owocu, z którego robimy nalewkę.
sobota, 20 września 2014
Przepis na LECZO z kiełbasą i papryką - świetny !
Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad.pl. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis.
środa, 2 lipca 2014
Rozgrzewająca zupa grzybowo-drobiowa w stylu azjatyckim
Chciałem zjeść dzisiaj na kolacje coś szybkiego na ciepłego. Kurczak, grzyby, imbir i magiczna tajska pasta chili w oleju sojowym z krewetkami i tamaryndowcem ? Wyszło przepysznie.
Jeśli lubicie smaki azjatyckie zapraszam.
Jeśli lubicie smaki azjatyckie zapraszam.
niedziela, 25 maja 2014
Imprezowe krakersy z pastą serową i bazylią - szybka przekąska
Słone krakersy z pastą serową, słonecznikiem i listkiem bazylii. Nikt im się nie oprze ! Idealna przystawka na imprezę, karnawałowa przekąska lub po prostu mini-danie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)