niedziela, 7 października 2012

Kurczak słodko-kwaśny w cieście jak z WOOKa

Kurczak słodko-kwaśny w cieście podany z ryżem chodził już za mną od dawna. Jeśli zastanawialiście się jak zrobić samemu dobrą panierkę z ciasta do kurczaka coś a la ta w restauracjach WOOK (półprzezroczysta i nienachalna w smaku) to tutaj będzie coś bardzo podobnego. Zaczynamy !

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym w cieście na białym ryżu Kurczak w sosie słodko-kwaśnym w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej na białym ryżu





Czego potrzebujesz:

Danie główne (3-4 osoby):
  • 1 podwójna pierś z kurczaka ( z 500g, ale waga nie jest tu taka ważna - będzie albo mniej albo więcej kurczaka w potrawie). Pokrojona na kawałeczki wielkości kęsa.
  • 2 średniej wielkości marchewki - pokrojona w małe słupki.
  • 100g pędów bambusa, czyli ok. pół puszki (można kupić w puszce w Carrefour 225g)
  • 25g grzybów Mun suszonych (też Carrefour pakowane po 50g) - po zalaniu wrzątkiem będzie więcej. Drobno pokrojone.
  • 1 papryka - pokrojona w małe plasterki
  • 1 cebula pokrojona w półksiężyce, czy co tam Wam wyobraźnia podpowie
  • 5 krążków ananasa z puszki - pokrojone na kawałeczki
  • sok z ananasa (np. z puszki)
  • olej do smażenia kurczaka na głębokim oleju (ilość zależy od naczynia, które macie - tak, żeby kurczak się cały zanurzył)
  • ryż jak węglowodany do sosu i kurczaka ;)
  • wok lub duża patelnia
  • garnek do smażenia kurczaka w oleju
  • sitko

Ciasto do kurczaka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Sos słodko-kwaśny:

  • 100g cukru (np. trzcinowego lub zwykłego)
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego (ocet winny)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sok ananasowy do smaku (żeby był dobry poziom słodyczy i smaku oraz konsystencja odpowiednio rzadka).
  •  sól do smaku, ale raczej symbolicznie, bo danie nie potrzebuje soli



Sposób przygotowania:
Zaczniemy od ciasta

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, olej oraz tyle wody, żeby ciasto było dość gęste, tak aby trzymało się dobrze kurczaka. Lekko osól.

2. W garnku rozgrzej olej. Osól lekko kurczaka. Obtocz drobno pokrojone kawałki kurczaka w cieście i smaż kilka minut na głębokim oleju do zarumienienia. Kurczak na pewno surowy nie będzie.














3. Wlej trochę oleju do woka i podsmażaj warzywa przez 5 minut na dużym ogniu.

4. Dodaj wcześniej zrobiony sos słodko-kwaśny i duś jeszcze kilka minut. W ostatniej minucie dodaj kurczaka w cieście.














5. Podawać z ryżem

Kurczak słodko-kwaśny w cieście w pełnej krasie. Oczywiście można zrobić też wersję bez ciasta jeśli ktoś woli. Fajnie smakuje też jak kurczaka zanurza się w rozcieńczonym sosie sojowym. Mój przepis bazuje na przepisie z bloga http://mycuisine.blox.pl. Dajcie znać jak wam wyszło i jak smakuje :).

5 komentarzy:

  1. hej ho, dzięki za odwiedziny i komentarz :) masz rację co do tej panierki - robiłam jedno danie z kurczakiem w cieście i było wyśmienite :) Twoje prezentuje się również bardzo smacznie :) chyba mamy podobny gust kulinarny :) pozdrowienia z Gdyni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :). A w ogóle moje wczorajsze mega odkrycie - jem sobie kurczaka słodko-kwaśnego w WOOKU w Łodzi i czuje jakiś taki słodki, lekko cytrusowy smak, co to jest ? Limonka ? Pomarańcza, mandarynka ? Tak pomarańcza, ale właściwie to ... dobrze znany z dzieciństwa kisiel pomarańczowy (lub taki aromat, bo nie było tam drobinek pomarańczy) ... Szok. Można spróbować z przefiltrowanym sokiem z pomarańczy, wodą i odrobiną mąki. Spróbuję następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  3. tym już mnie kupiłeś!:D kocham takie dania, kuchnię orientalną:) wygląda mega apetycznie, a ja weszłam bez śniadania:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Śmiało, skosztuj trochę ;) Daj znać jak Ci wyszło i czy smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczaczek wyszedł idealny :) w sosie jak dla mnie 1/2 szkl octu balsamicznego to zdecydowanie za dużo, przeważa nad wszystkimi innymi smakami, ale to kwestia gustu :) dziękuję za przepis ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Odpowiem na Twój komentarz jak tylko go przeczytam :) Nie spamujemy :).