Pasja gotowania to ciągłe odkrywanie nowych smaków i produktów. Znajdziesz tutaj moje przepisy na smaczne, pożywne i ładnie wyglądające dania. Siła musi być !! ;) - Bajceps Kulinarny
niedziela, 11 grudnia 2016
Barszcz czerwony wegetariański
Uwielbiam barszcz czerwony, w szczególności z przysmażoną kiełbasą i gniecionymi ziemniakami. Świetnie nadaje się też do picia, czy popijania potraw, na stół Wigilijny.
poniedziałek, 31 sierpnia 2015
Jeżynówka w 24h pycha nalewka z jeżyn.
Przepis na jeżynówkę stworzyłem sam, po tym jak na wakacyjnym wyjeździe nad morzem zebraliśmy 1,5kg tego cudownego owocu. Efekt mile mnie zaskoczył.
środa, 26 sierpnia 2015
Bulion drobiowy z kurczaka według Kurta Schellera
Bulion
drobiowy to podstawa bardzo wielu dań i zup. Często, gdy widzimy w
przepisie "Weź 1,5 litra domowego bulionu" jak to się często zdarza np.w
potrawach kuchni azjatyckiej mamy problem. Poniżej przepis na
przepyszny bulion, który świetnie wpasuje się przy komponowaniu dań,
które kochamy. Nadmiar można zamrozić i trzymać, gdy będzie potrzebny.
Przepis ze szkolenia z kuchni śródziemnomorskiej według Kurta Schellera, na którym byłem w Warszawie w 2014r..
Przepis ze szkolenia z kuchni śródziemnomorskiej według Kurta Schellera, na którym byłem w Warszawie w 2014r..
niedziela, 31 maja 2015
wtorek, 14 kwietnia 2015
Imbirówka z sokiem z cytryny, miodem, kardamonem i wanilią przepis na nalewkę
Przepis na moją imbirówkę:
- 1,4L wódki
- 20 dag obranego i pokrojonego w cienkie plasterki korzenia świeżego imbiru
- sok z 2 limonek i 6 cytryn przecedzonych przez sitko
- skórka z powyższych, ale bez albedo (białej masy pod skórką)
- 4 ziarnka kardamonu
- laska wanilii
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek cukru
Udanego sponiewierania z klasą ;) !!
czwartek, 19 lutego 2015
niedziela, 21 grudnia 2014
Zupa rybna z łososia z szafranem | idealna potrawa na Boże Narodzenie, przepis
Długo szukałem inspiracji na przepis na fajną zupę rybną i w końcu udało się skonstruować danie, które zawiera wszystkie ulubione składniki - łososia, śmietanę 30% i szafran(tutaj próba odtworzenia smaku z wakacji). Prosta i w miarę lekka, dobrze nadaje się jako innowacja na święta Bożego Narodzenia.
niedziela, 16 listopada 2014
Przepis na PODPŁOMYKI, czyli placki mączne z piekarnika, małe chlebki
Podpłomyki to małe placuszki mączne wypiekane w piekarniku lub na patelni. Różnią się od naleśników, bo nie mają jajek, od ciasta na pizzę włoską, bo muszą leżakować ok. 2h, żeby ciasto wyrosło.
Zastosowanie podpłomyków:
- jako ciasto do pizzy (więcej poniżej), takie bardziej puszyste (również może być chrupiące)
- jako przekąska do piwa
- na słodko z konfiturą, nutellą itd,
- na wytrawnie z serem żółtym (polecam cheddar, parmezan, gouda), oregano, majerankiem, suszonymi pomidorami, oliwkami - kto co lubi.
- jako substytut grissini, czyli paluszków maczanych w guacamole.
- jako chlebek w formie placka czy paseczków do zrobienia śniadania czy innego posiłku.
piątek, 31 października 2014
Przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Jak zrobić żurek ?
Uwielbiam żurek. ten przepis miałem okazję ulepszać przez kilka ostatnich miesięcy.
Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką.
poniedziałek, 22 września 2014
PIGWÓWKA - Przepis na Nalewkę z Pigwy-Pigwowca (wódka + spirytus)
Pigwówka to potoczna nazwa nalewki z pigwy lub pigwowca. Na wstępie wyjaśnię, jaka jest różnica między tymi owocami.
Otóż pigwowiec to te małe żółte "jabłuszka", które rosną na krzakach do 1,5m wysokości w naszych ogródkach.
Pigwa zaś rośnie na drzewach - jest większa i bardziej kwaśna.
W tym poście podam przepis na nalewkę z pigwowca z domieszką pigwy, polecam badać kwaśność w trakcie robienia, żeby nie przesadzić w żadną stronę, gdyż zależy od wielu czynników m.in. dojrzałości i odmiany owocu. Na potrzeby przepisu będę używał obiegowej nazwy PIGWA dla owocu, z którego robimy nalewkę.
Otóż pigwowiec to te małe żółte "jabłuszka", które rosną na krzakach do 1,5m wysokości w naszych ogródkach.
Pigwa zaś rośnie na drzewach - jest większa i bardziej kwaśna.
W tym poście podam przepis na nalewkę z pigwowca z domieszką pigwy, polecam badać kwaśność w trakcie robienia, żeby nie przesadzić w żadną stronę, gdyż zależy od wielu czynników m.in. dojrzałości i odmiany owocu. Na potrzeby przepisu będę używał obiegowej nazwy PIGWA dla owocu, z którego robimy nalewkę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)