sobota, 26 października 2013

GUACAMOLE - przepis na sos z awokado

Szybki sposób na pyszny sos guacamole :)

Nie tylko smakuje,ale też jest zdrowe - awokado ma w sobie mnóstwo witamin, pomaga też spalać tłuszcz!
Nie każdy jednak lubi awokado, sposobem na oswojenie smaku awokado jest sos guacamole, w tym połączeniu smakuje naprawdę dobrze.

guacamole


niedziela, 20 października 2013

Fondue serowe - przepis dla 4 osób

Fondue (wym. fondi) serowe to potrawa szwajcarska. Ciekawe jest to,że dziś kojarzona z wykwintną kuchnią potrawa, tak naprawdę była wymyślona, aby zużyć stare twarde sery ze spiżarni. Dodanie wina (którego również u górali nie brakowało) i podgrzanie stało się podstawą do tego pysznego dania. Mieszano wówczas kilka rodzajów sera razem z białym winem, kirszem, mąką ziemniaczaną i przyprawami otrzymując przepyszną serową masę, w której moczono mięso, czerstwe pieczywo i warzywa.

W dzisiejszym przepisie na fondue skupię się na 3 gatunkach aromatycznych serów: gruyere, ementaler i cheddar. Wszystkie te sery można kupić w dobrej cenie w Realu, ew. w Almie. Paliwo do fondue w sklepie Duka.

Koszt dla 4 osób ok. 50-60zł


piątek, 6 września 2013

Przepis na sos słodko-kwaśny z chili, limonką i ananasem

Dzisiaj przyszła pora na niesamowity sos słodko-kwaśno-ostry z papryczką chili, limonką, ananasem i imbirem. Sos jest przezroczysty i zawiesisty oraz bardzo aromatyczny. Będziecie zachwyceni.
Do dzieła !



czwartek, 29 sierpnia 2013

wtorek, 7 maja 2013

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i białą papryką

Dzisiaj szybki i prosty przepis na pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarkami, białą papryką, cebulą i żółtym serem.









 

niedziela, 24 marca 2013

Przepis na gołąbki z mięsem i ryżem w czerwonej kapuście

Gołąbki są wspaniałym połączeniem mięsnej potrawy z ryżem i bardzo zdrową kapustą (w szczególności czerwona, która posiada działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe). Do tego proponowany w poniższym daniu sos pietruszkowy zawiera potas, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor, witaminę C oraz bardzo cenne dla anemików żelazo. Gołąbki to idealne połączenie wielu kultur, a w szczególności naszych łódzkich 4 kultur - polskiej (Gołąbki w sosie pomidorowym), niemieckiej (Krautwickel), żydowskiej(Holiszki) i rosyjskiej (галубцы).




sobota, 16 lutego 2013

Zupa solanka (rosyjska Soljanka) wyborny przepis

Zupa soljanka
Soljanka, czyli rosyjska lub ukraińska zupa solanka, którą u nas byśmy nazwali "na winie", czyli wrzucamy co się nawinie ;). Dawniej robiona na rybnym wywarze, z czasem pojawiło się wiele wariacji solanki, w tym wersja mięsna, którą tutaj zaprezentuję. Warto pamiętać, że NIE MA jednej wersji tej zupy. Ja jadłem tę zupę na Ukrainie i była tam kukurydza i ziemniaki ... Wybierzmy taką, aby nam smakowała. Zachęcam do eksperymentowania ze składnikami, a przede wszystkim z rodzajami mięs.


czwartek, 7 lutego 2013

Cytrynówka z miodem a la Maleńczuk - sprawdzony przepis

Lubicie cytrynówkę i Maleńczuka ? To mamy coś wspólnego. Jeśli jednak nie macie pieniędzy na kokainę, żeby "zjechać po białej łące" jak śpiewa Maleńczuk w piosence "Uważaj na niego", proponuję alternatywę :). Przepyszną cytrynówkę na miodzie z ziołami (lub bez jeśli nie lubicie).
Cytrynówka na miodzie
A więc do dzieła, oto przepis na nalewkę cytrynową, którą ostatnio wymyśliłem i przetestowałem.


sobota, 29 grudnia 2012

Aromatyczny Sos chili z pomidorami przepis

Sos chili (ang. chili sauce) pochodzi z Meksyku i jest ostrym sosem bazującym na ostrych papryczkach chili. Idealnie nadaje się do chrupkich przekąsek czy dań mięsnych jako dip.
Przygotowałem go na zbliżającego się sylwestra i teraz podzielę się przepisem z wami. Inspirowałem się przepisami z internetu, ale jak zwykle zrobiłem wszystko po swojemu :P

Przepis na sos chili z pomidorami



wtorek, 6 listopada 2012

Parówki w cieście francuskim (w szlafrokach)

parówki w cieście francuskim
Gdy za oknem zimno i ciemno, nic tak nie smakuje jak szybka kolacja na ciepło. Parówki z pewnością nie są produktem z najwyższej półki, ale większość z nas je lubi i nic tego nie zmieni.W prezentowanej tu formie są wyjątkowo smakowite i szybkie do zrobienia. Wybierając parówki dobrze jest przeczytać skład - im więcej mięsa oddzielonego mechanicznie - tym gorzej. Według rankingu pewnego dziennika najlepsze są "Sokołów z szynki", zawierają 93 % mięsa, ja również polecam drobiowe z indyka, ew. Berlinki. To tyle o parówkach, teraz zawiniemy je w szlafroki, czyli w ciasto francuskie.